kogellagers

Kogellagers zijn componenten die worden gebruikt in machines met roterende assen. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat deze assen soepel en met zo min mogelijk wrijving kunnen draaien. Kogellagers bestaan doorgaans uit drie belangrijke onderdelen: de binnenring, de buitenring en kleine ronde kogels die tussen de ringen zitten. Deze kogels zorgen ervoor dat er een vlotte beweging kan plaatsvinden doordat ze tussen de ringen rollen en de wrijving en weerstand verminderen.

Kogellagers zijn zeer veelzijdig en worden gebruikt in een breed scala aan producten en machines, variërend van ventilatoren in airconditioningssystemen tot industriële transportsystemen. Ze zijn essentieel voor het soepel laten functioneren van deze apparaten.

In het geval van windturbines zijn kogellagers van vitaal belang, aangezien ze helpen om de as waarop de wieken zijn gemonteerd soepel te laten draaien, zelfs onder invloed van sterke windkrachten. Ze verminderen de wrijving en slijtage op deze as. Kogellagers worden niet beperkt tot windturbines, maar worden ook in verschillende andere industrieën gebruikt vanwege hun vermogen om wrijving te verminderen en efficiëntie te bevorderen.

Diepgroefkogellagers
Dubbelrijige kogellagers
zelfinstellende kogellager